Je kent het gevoel misschien nog wel van vroeger, de golf van vreugde die je over je heen kreeg, wanneer de juf de veel te grote tv op wieltjes het lokaal binnen liet rijden. Tegenwoordig is dit fenomeen vervangen door een prachtig modern digibord met 10x zoveel functies waardoor het krijtbord tegelijkertijd ook onnodig werd.
Er is veel veranderd op school
Er is veel veranderd op school tussen vroeger en nu. Niet alleen het materiaal, de leerstof en de uitstraling van de school zelf is erg verbeterd maar ook de leeromgeving waar de kinderen in zitten is erg anders. Denk alleen al aan dat kinderen nu echt niet meer gestraft worden zoals dat vroeger gebeurde, dan kreeg je een tik op je vingers in plaats van dat je rustig werd aangesproken op je gedrag.
Dit zijn veranderingen die in onze ogen erg positief zijn geweest voor het onderwijs, maar er zijn ook veel dingen nog hetzelfde zijn gebleven. Er is bijvoorbeeld weinig veranderd aan de indeling, of de manier van leren. We zitten nog steeds met z’n 30en de hele dag in een klaslokaal te luisteren naar een juf of meester en leren voornamelijk door informatie uit schoolboeken. Is dit omdat het werkt zoals het nu is, of zijn we daarin gewoon nog niet verder ontwikkeld?
Maar hoe ziet het ideale toekomstbeeld van het onderwijs er nou eigenlijk uit? Wanneer wij denken aan het onderwijs van de toekomst hopen wij dat het een veilige omgeving is waarin kinderen zich niet alleen focussen op de meetbare ontwikkelingsgebieden zoals de motorische- en cognitieve ontwikkeling, maar dat er ook veel aandacht gaat naar sociale vaardigheden, het ontwikkelen van hun talent en het ontdekken van andere culturen.