15 Spelletjes voor op het schoolplein

Op zoek naar spelletjes voor kinderen op het schoolplein? Hier vind je 15 spelletjes die wij zelf en de kinderen leuk vinden om te doen.

Rollenspellen voor op het schoolplein

  1. Capture the flag
    Dit spel wordt normaal gedaan op plekken met veel ruimte, maar met een paar kleine aanpassingen kun je dit ook op het schoolplein prima spelen. De klas, of een deel van de klas, wordt opgesplitst in twee teams. Allebei de teams krijgen een kant van het schoolplein. Ook krijgen ze allebei hun eigen vlag. Dit kan een lintje zijn of een t-shirt. Het doel van het spel is om de vlag te overmeesteren aan de kant van de vijand, MAAR… je moet hem wel te pakken krijgen zonder afgetikt te worden. Als een speler namelijk wordt getikt, wordt hij meegenomen naar ‘de gevangenis’ aan de kant van de vijand. Het team dat als eerste de vlag van de vijand in handen krijgt en naar hun eigen kant weet te brengen, wint het spel.
  2. Levend stratego
    Ook levend stratego wordt vaker gedaan in ruime gebieden, zoals bosgebieden. Toch kan levend stratego ook erg leuk zijn op het schoolplein. Geloof me, samen met mijn klas heb ik het zelfs in de school gespeeld.Levend stratego is verband aan capture the flag. Ook bij dit spel gaat het om het vangen van de vlag van de tegenstander. Nu krijgt iedereen alleen een rol aangewezen. Vaak staat dit op een kaartje geschreven. Zo kun je een maarschalk zijn, een pion, een bom, of meer (zie hieronder welke rollen worden gebruikt). Het doel is om mensen af te tikken die onderweg zijn naar de vlag. Echter, als je iemand tikt, is die persoon niet meteen af. Als je wordt getikt, pak je allebei je kaartje erbij met je rol erop. Heeft de tikker een hoger niveau als rol, dan ben je af. Maar, heeft de tikker een lager niveau, dan kun je doorrennen en zal de tikker weer terug moet naar zijn thuishonk.Er zijn veel variaties te bedenken bij dit spel. Eerder heb ik de rollen omgewisseld met rekensommen. Hierdoor moesten de kinderen eerst hard rekenen voordat ze wisten wie er af was. Je was dus een ‘hogere’ of een ‘lagere’ som.
  1. Jager en wachter
    In dit spel hebben we te maken met een ‘jager’, een ‘wachter’ en een heleboel ‘dieren’. Dit spel is leuk om te spelen met energieke kinderen en kan ook wel een beetje intensief zijn. Voordat het spel begint, kies je een wachter en een jager. Je tekent ergens op het schoolplein een rondje, groot genoeg voor ongeveer alle kinderen om in te staan, dit wordt namelijk het dierenhok.De kinderen die dieren spelen lopen verspreid over het schoolplein. Ze rennen weg voor de jager die hen probeert te vangen. Als de jager een kind heeft gevangen, wordt hij meegenomen naar het dierenhok, waar de wachter staat. De kinderen in het dierenhok kunnen niet zelf ontsnappen uit het hok, maar wel vrij getikt worden door andere dieren. De wachter staat alleen op de wacht en mag de ontsnappingspoging tegenhouden. Als het nobele dier, die de ander probeerde te helpen, wordt getikt door de wachter, moet hij/zij ook het dierenhok in.

Tikkertje varianten voor op het schoolplein

Tikkertje is altijd een leuk spel, en er zijn immens veel variaties op verzonnen. Daarom hier een lijstje met vijf variaties.

  1. Slingertikkertje
    Slingertikkertje begint met één tikker. Als deze persoon een ander kindje tikt, dienen ze elkaars handen vast te houden en nu samen meer kinderen te tikken. Als er weer iemand wordt getikt, moeten ze weer elkaars handen vasthouden. Op deze manier wordt de slinger van mensen steeds langer.
  2. Tunneltikkertje
    Bij tunneltikkertje blijft er maar één tikker in het spel. Als hij/zij iemand heeft getikt, moet deze persoon stil gaan staan met de benen wijd. Ze mogen pas weer meedoen als iemand door hun benen is gekropen. Worden ze gered of zijn de tikkers te snel?
  3. Stopcontacttikkertje
    Bij deze vorm van tikkertje moet je gaan staan als een stopcontact, als je getikt bent. Je kunt je misschien nog niet helemaal voorstellen hoe dat eruitziet. Je zet hierbij je armen in je zij en spreid je armen. Je bent weer vrij, nadat iemand zijn/haar armen door de jouwe heeft gestoken.
  4. Wie tikt de meeste
    Eén kind, de tikker, staat in een hoek van het schoolplein. De andere kinderen verspreiden zich over het plein. Als de docent zegt dat je mag gaan, heb je één minuut de tijd om zo veel mogelijk kinderen te tikken. Als je getikt bent, ga je zitten aan de kant van het schoolplein. Na de minuut, is het tijd voor een andere tikker. Als een paar mensen tikker zijn geweest, kun je tellen wie de meeste spelers heeft afgetikt, die is uiteindelijk de winnaar.
  5. Tweelingtikkertje
    Bij tweelingtikkertje begint het spel met twee tikkers. Deze tikkers moeten tijdens het proberen te tikken elkaars hand vasthouden. Als een van de ‘tweeling’ iemand heeft getikt, mag die persoon omwisselen met de getikte speler.

Spelletjes van vroeger voor op het schoolplein

  1. Het oude, bekende ‘Schipper, mag ik overvaren?’
    De kinderen staan in een rij aan een kant van het schoolplein. In het midden van het plein staat ‘de schipper’. Het is de bedoeling om uiteindelijk de andere kant van het plein te bereiken, maar niet zomaar. De schipper geeft aan hoe je de overkant moet bereiken, nadat je voor hem/haar zingt:Schipper mag ik overvaren? Ja of nee? Moet ik dan ook geld betalen? Ja of nee? Wat moet ik doen?Daarna geeft de schipper aan of je moet hinkelen, kruipen of met bijvoorbeeld kikkersprongen de overkant moet halen. Terwijl je naar de overkant gaat, moet je je wel aan zijn instructies houden. Want doe je dit even niet, dan mag hij je tikken. Als je getikt bent, mag je de schipper gaan helpen.
  2. Knikkeren
    Knikkeren spreekt denk ik wel voor zich. Dat spelletje met die kleine ballen, die je in het gaatje probeerde te krijgen door er tegenaan te stoten met je vinger. Ik moest hem er toch bij zetten in dit rijtje, want man, wat heb ik daarvan genoten vroeger.
  3. Annemaria koekoek
    Bij dit spel staan de kinderen in een rij aan een kant van het schoolplein. Aan de andere kant van het schoolplein staat ook één kindje. Als deze zijn rug omkeert naar de groep kinderen, zegt hij op melodieuze wijze: “Annemaria Koekoek”. In deze tijd mag de groep kinderen zich voortbewegen richting deze persoon. Richting dus die andere kant van het schoolplein. Maar na de “Annemaria koekoek”, draait het kindje zich weer snel om. Iedereen die dan nog beweegt, is af en moet weer van vooraf aan beginnen. Dit doe je net zo lang iemand de andere kant van het schoolplein heeft bereikt.

Teamwork spellen

  1. Een schattenjacht
    Een schattenjacht is leuk, voor iedereen en kan makkelijk worden gespeeld op een schoolplein. Dit spel is simpelweg het zoeken naar verborgen schatten. Je kunt verschillende voorwerpen verstoppen op het schoolplein. Vervolgens maak je kaartjes met hints per schat. Je kunt indien mogelijk jonge en oudere kinderen met elkaar koppelen zodat ze elkaar kunnen helpen. Het team dat uiteindelijk de meeste schatten heeft gevonden, wint het spel.Ook hier zijn weer veel variaties te verzinnen. Zo kun je bijvoorbeeld voorwerpen verstoppen die aansluiten bij de laatste geschiedenisles. Dan worden de kinderen heel eventjes een archeoloog. Of je kunt ze koppelen aan Aardrijkskunde en de voorwerpen uit verschillende plaatsen op de wereld neerleggen. Als je deze elementen toevoegt, is het al te leuk om daarna nog een gesprek met elkaar te hebben over de vondsten.
  2. Hete aardappel
    Bij het spel hete aardappel staan de kinderen in een kring op het schoolplein. Het spel wordt gespeeld met een bal. De kinderen gooien simpelweg met elkaar over. Alleen elke keer als de bal succesvol wordt gevangen, doen de kinderen een stap achteruit. Hierdoor wordt de kring dus steeds groter en groter. Het gaat erom om zo’n groot mogelijke cirkel van te maken. Je moet helaas wel weer terug naar het begin als je de bal per ongeluk laat vallen…
  3. Klaar, richten en gooi!
    Bij dit spel gooien kinderen in tweetallen met elkaar over. Het enige verschil met gewoon overgooien, is dat één van de kinderen per tweetal geblinddoekt is. De andere moet dus duidelijk communiceren over waar te staan, wanneer te vangen en waar te gooien. Dit is een leuk spel, maar ook supergoed voor teamwork en communicatie. 
  1. Kauw niet op je staart, draak!
    Een ander spel voor op het schoolplein dat teamwork stimuleert is ‘Kauw niet op je staart, draak!’. In dit spel houden alle kinderen elkaars hand vast en vormen hierdoor een lange ketting van mensen. Eén kind aan een uiterste van de ketting is het hoofd van de draak. Een ander kindje, aan het andere uiterste, is zijn staart. Bij dit spel moet het hoofd van de draak proberen zijn staart te eten. Niet letterlijk je tanden zetten in een klasgenootje, maar je mag die persoon gewoon aftikken. Alle kinderen in het midden moeten voorkomen dat de draak zijn staart opeet. Dit klinkt makkelijk, maar is vaak nog erg moeilijk en erg intensief.
2019-05-14T13:16:28+00:00