Zelfvertrouwen van een kind vergroten, thuis en in de klas

Het zelfvertrouwen van een kind vergroten, hoe doe je dat? Het is een vraag waar wij met onze leerlijnen bij Kids4Dreams vaak mee te maken krijgen. Een kind met zelfvertrouwen is sneller in staat om stappen te zetten die hem of haar verder helpen en is beter in staat om zelfstandige keuzes te maken.

Kinderen met weinig zelfvertrouwen daarin tegen vallen vaak wat meer naar de achtergrond en talenten blijven daarbij onontdekt. Dat vinden wij zonde. Ieder kind zou de kans moeten hebben om te stralen en daarom vind je in dit artikel onze ideeën rondom het vergroten van het zelfvertrouwen van een kind.

Geef een kind afgebakende keuzes

Een eerste methode om het zelfvertrouwen bij een kind te vergroten kan zijn om het kind keuzes te geven. Wanneer een kind weinig zelfvertrouwen heeft helpt het niet om de keuzes voor het kind te maken. Dit haalt de verantwoordelijkheid bij het kind weg.

Tegelijkertijd zal een kind met weinig zelfvertrouwen niet snel het voortouw nemen om een keuze te maken. Het is dan ook goed om wanneer je wilt dat het kind een keuze maakt, klein te beginnen en de verschillende opties vooraf te benoemen. Dit kan een simpele vraag zijn als: “Zullen we vandaag broccoli of peentjes eten?”. Dit lijkt een kleine, simpele vraag maar klein beginnen is hierbij essentieel.

De afbakening van de keuzes is belangrijk. Een open vraag waarbij er geen opties worden genoemd kan moeilijker zijn om te beantwoorden als het kind weinig zelfvertrouwen heeft en kan dan dus zelfs averechts werken.

Laat het kind fouten maken en vergroot het zelfvertrouwen

Fouten maken, als je weinig zelfvertrouwen hebt vermijd je dit liever. Fouten maken je namelijk kwetsbaar en als je al kwetsbaar bent ga je dit liever uit de weg. Toch is het een essentieel onderdeel bij het vergroten van het zelfvertrouwen van een kind. Word dus niet boos als een kind een fout maakt, maar stimuleer het maken van fouten en laat duidelijk blijken dat het goed is om fouten te maken. Hier leren kinderen tenslotte het meeste van.

Om te leren fouten te maken en daarmee het zelfvertrouwen te vergroten gebruiken wij bij Kids4Dreams wel eens een oefening. De kinderen staan in een kring en moeten samen tot 50 tellen. De een zegt 1, het kind daarnaast 2 en ga zo maar door. Een voorwaarde. De getallen 3 en veelvouden van 3 moeten worden overgeslagen. Voer het tempo op en dit gaat geheid fout. Waar de kinderen denken dat het doel is om de 50 tellen te halen, ligt het doel in deze opdracht ergens anders. Vooraf communiceren we duidelijk dat fouten maken prima is en dat we een applaus geven wanneer iemand zich verspreekt in het getal of een verkeerd getal noemt. In deze opdracht word fouten maken dus leuk en aangemoedigd.

In de maatschappij lijkt het soms of we niets fout mogen doen, maar fouten maken is enorm menselijk. Durven fouten maken, vergroot het zelfvertrouwen van een kind.

Geef specifieke complimenten

Je zou denken dat als je het kind maar genoeg complimenten geeft, het vanzelf meer zelfvertrouwen krijgt. Dat is niet helemaal waar. Kinderen hebben het namelijk goed door wanneer een compliment ongegrond of ongemeend is. Belangrijk is dus dat het compliment uit een eerlijk oordeel komt. Wanneer een kind dus iets niet goed doet is het raar om hem of haar daarvoor te complimenteren. Al zou je zelfs dan een compliment kunnen geven op het proces in plaats van de inhoud. Zolang het compliment maar oprecht is kan het werken.

Zoek naar specifieke complimenten, die werken namelijk wel degelijk. Zeg het kind niet dat die het ‘goed heeft gedaan’ maar maak het compliment specifieker. Complimenten stimuleren het gedrag wat je complimenteert en geven een kind meer zelfvertrouwen.

Geef verantwoordelijkheden aan het kind

Verantwoordelijkheid geven kwam al even voorbij bij het maken van keuzes. Maar ook op andere manieren kun je een kind verantwoordelijkheid geven. Wanneer er in een klas nog op een krijtbord geschreven word, kan dit bijvoorbeeld zijn om een kind te vragen enkele woorden op het bord te schrijven die de leraar benoemt. Verantwoordelijkheden aan een kind geven is dan ook erg simpel.

Belangrijk hierbij is dat de verantwoordelijkheid past bij het zelfvertrouwen van een kind. Is het kind erg onzeker, dan zal een te grote verantwoordelijkheid teveel angst oproepen. Uitdaging is goed, maar angst creëert een averechts effect.

Zelfvertrouwen van een kind vergroten in de klas

Wanneer je in de klas een vraag stelt over een bepaald onderwerp zie je vaak dat dezelfde kinderen hun hand opsteken om die vraag te beantwoorden. Dat zijn waarschijnlijk kinderen met meer zelfvertrouwen. Het kan dan ook geen kwaad om vaak juist de vraag te laten beantwoorden door een kind dat de hand niet opsteekt maar waarvan jij weet dat het kind de vraag wel kan beantwoorden. Als het kind de vraag beantwoord, geef hem of haar dan een complimentje. Dit geeft een kind meer zelfvertrouwen en zal hem of haar in de toekomst in staat stellen wel de hand op te steken.

Kijk ook hierbij uit dat het niet een te moeilijke vraag is, of een te grote opdracht. We willen het averechtse effect kosten wat het kost voorkomen.

Ik herinner me zelf nog dat een docente Frans mij voor de klas riep om even in het Frans enkele minuten over mezelf te vertellen. Ik was toen al onzeker en kon nog geen woord Frans. Ik had het gevoel dat ik dat goed moest doen en voelde me angstig bij het idee. Daarna heb ik nooit meer lekker in die klas gezeten omdat ik altijd bang was dat ik weer zoiets moest doen. Dat is een averechts effect.

Conclusie zelfvertrouwen van een kind vergroten

Er zijn vele manieren om eenvoudig het zelfvertrouwen van een kind te vergroten. Maar weet dat het vaak een langdurig proces is en niet van de een op de andere dag magisch gebeurt. Zeker wanneer je voor de klas staat is het belangrijk om kinderen met minder zelfvertrouwen extra aandacht te geven en niet alleen te reageren op kinderen die de aandacht opeisen. Maar wees altijd waakzaam dat de keuze, verantwoordelijkheid of aandacht die je aan een kind geeft past bij het zelfvertrouwen van een kind. Je wilt een averechts effect koste wat het kost voorkomen.

Kinderen met meer zelfvertrouwen hebben een grotere kans van slagen in de maatschappij en stralen meer. Daar gaan we voor!

2019-05-14T13:04:59+00:00